HomeProductconfiguratie ❱ Calculatie software: houd het variabel

Calculatie software: houd het variabel

Wat het doel van software ook is, elke applicatie zit boordevol rekenwaardes: getallen die als basis worden gebruikt voor het berekenen van output. Een goed voorbeeld is het actuele BTW-percentage.

In goede software zijn rekenwaardes parameters: door de gebruiker in of buiten de applicatie instelbaar.

Wij vinden dat voor calculatiesoftware ook geldt dat calculaties zélf parameters moeten zijn. Daardoor kun je de applicatie in veel gevallen snel aanpassen aan de werkelijkheid, zonder dat daarvoor een update, testronde en nieuwe release nodig is.

De BTW formule, bruto = netto + btw, zal waarschijnlijk niet snel veranderen. Maar stel dat je online calculatie software hebt laten maken waarmee jouw klanten de totale oppervlakte voor de productie van metalen profielen uitrekent. De software geeft je dit:

Totale oppervlakte = van alle geselecteerde producten, de som van (product.lengte * product.breedte)

Dan verandert er iets in het productieproces: je neemt een nieuwe freesmachine in productie en je ontdekt dat er een marge moet worden aangehouden. De formule wordt nu:

Totale oppervlakte = van alle geselecteerde producten, de som van ((product.lengte + 0,01) * product.breedte + 0,01)).

Omdat de formule instelbaar is, kun je deze gemakkelijk corrigeren zonder dat daar een update van de software voor nodig is. En zo hoort het ook, want de verantwoordelijkheid van de software is niet veranderd: het toepassen van een formule op input.

Meer weten? Bekijk wat we maken of neem contact met ons op.


Onze klanten geven VAART software een 4.5/5 (4 beoordelingen)