HomeSoftware lab ❱ Barcodes scannen

Barcode scanner software

 • Lab status: voltooid

De test

Een klant vroeg ons een bestaande webapplicatie uit te breiden met een barcode scanner en orderpick software, zodat inpakkers beter worden ondersteund en minder fouten maken. Barcode scanner software is kant en klaar te vinden. Maar de productgegevens en volgordes zijn in dit geval echt maatwerk, dat ook nog eens bij voorkeur in de bestaande webapp moest worden geïntegreerd.

Dit stelde ons voor de vraag:

"Kunnen we een barcodescanner laten communiceren met een webapplicatie? En wat is dan de beste manier -in termen van snelheid, kwaliteit en stabiliteit- om dat te doen?"

Het experiment

We vonden drie mogelijkheden om barcodescanners te verbinden met een webapplicatie:

1. Javascript en camera

Er bestaan Javascript-libraries die barcodes kunnen scannen met de camera op een tablet of telefoon.

2. Web Bluetooth

De Web Bluetooth api is nog in concept, maar wordt al door sommige browsers ondersteund. Hiermee kunnen we de browser verbinden met een extern apparaat, en hier via Javascript mee communiceren.

3. App Bluetooth

We zouden een native app kunnen maken met een simpele webbroser waarin we de webapplicatie openen. De app verbinden we via native bluetooth met een externe scanner. Vervolgens kan de app iedere gescande code doorsturen naar de webapplicatie.

1. Javascript en camera

We testten de meest gebruikte Javascript library: QuaggaJS. De resultaten:

 1. Het scannen duurt erg lang; de camera moet heel precies gericht worden en is telkens lang bezig met zoomen.
 2. Er worden veel fouten gemaakt: minstens 1 op de 4 codes wordt niet juist gescand. Voorbeeld: een code "12345" wordt gescand als "12333".

Oordeel: niet geschikt voor serieuze toepassing.

2. Web Bluetooth

We gebruikten de Web Bluetooth api. Conclusies:

 1. In de praktijk alleen nog ondersteund door Chrome.
 2. De SPP modus, de standaardmodus van de meeste bluetooth scanners, wordt niet ondersteund.

Oordeel: niet geschikt voor serieuze toepassing.

3. App Bluetooth

We maakten een Android app die verbindt met een bluetooth scanner, de webapplicatie laadt in een interne browser en gescande codes doorstuurt.

Eerste oordeel: de verbinding werkt vlekkeloos, blijft stabiel en het mechanisme werkt goed. Reden om de mogelijkheden verder te onderzoeken.

De test

Om de kwaliteit van het scannen en de verbinding echt te testen, zetten we de scanner boven een draaitafel met daarop twee reeksen van 5 qr-codes. De qr-codes vertegenwoordigen de oplopende cijfers 1 t/m 5.

Door de volgorde van de gescande codes te controleren, weten we of een code correct gescand werd. Fouten bewaren we in een logbestand.

Hieronder zie je een kort filmpje van onze testopstelling (je hoort de Android app zachtjes de gescande codes opnoemen, met behulp van de speech API).

Het resultaat

 • er werden 1750 codes gescand
 • 60x werd een code niet gescand
 • 0x was een gescande code onjuist

De 60x dat de code niet werd gescand, ging de daarop volgende reeks gewoon weer goed.

De 0 'foute scans' betekenen dat elke gescande code juist was: een uitstekend resultaat.

Conclusies:

 1. De verbinding met de scanner is zeer constant.
 2. Het scannen van barcodes gaat heel snel.
 3. De scans zijn foutloos.

Eindoordeel

Een App / Bluetooth combinatie is voor deze software verreweg de beste vorm, vanwege de stabiliteit, snelheid en kwaliteit van het scannen.

Update: inmiddels is de orderpick feature in gebruik en een groot succes. Wekelijks worden 15.000 maaltijden ingepakt zonder fouten.