HomeKennisbank ❱ Vijf sleutelfactoren voor succesvolle software ontwikkeling (deel 3)

Vijf sleutelfactoren voor succesvolle software ontwikkeling (deel 3)

door Jorrit Venema in Opinie

Dit is deel 3 in de reeks Vijf sleutelfactoren voor succesvolle software ontwikkeling.

3: Omarm en specificeer wendbaarheid

In het vorige hoofdstuk noemde ik het belang van een wendbaar traject. Door je software vaak op te leveren en bij te sturen met feedback vanuit je business en gebruikers, krijg je een veel beter product en zul je minder kosten maken.

Maar er is nog een prachtig gevolg van deze werkwijze, een gevolg dat aan de oppervlakte niet zichtbaar is: je hebt namelijk een leverancier gevonden die wil en kan bouwen voor wendbaarheid. En met hem heb je goud in handen.

Wendbare software

Elke leverancier zal jou beloven goede software te maken. En ik wil voor het gemak nu best even aannemen dat elke softwarebouwer ook echt naar de beste software zal streven. De realiteit is dat er 1001 vormen bestaan om software te ontwerpen en waarschijnlijk is het niet mogelijk om één vorm als "de beste" aan te merken.

Maar toch is er een belangrijk onderscheid waarop je alle mogelijke ontwerpen van software in twee groepen kunt verdelen. En dat onderscheid zit hem in het volgende:

Het is een wereld van verschil of een ontwerp zich richt op de specificaties van een applicatie, of op een veranderlijk softwaresysteem dat vandaag kan bestaan uit deze specificaties en morgen uit andere.

Wat betekent dit? Dat je het bouwen van wendbare software, met kleine deelontwerpen en snelle opleveringen als resultaat, niet moet zien als een methode, maniertje of truuk om tot een applicatie te komen. Het gaat veel verder dan dat:

Wendbaarheid is geen eigenschap van een proces: het moet onderdeel zijn van de definitie van jouw applicatie. Wendbaarheid is een feature die je moet specificeren. Een leverancier die samen met jou de wendbaarheid van de oplossing omarmt en dit expliciet maakt in het ontwerp, zal een component-gebaseerde, gelaagde en generieke applicatie bouwen die is ingericht op verandering. Hij zal je niet snel verrassen met bijvoorbeeld één van de volgende veelgehoorde antwoorden:

  • "We kunnen dat niet aanpassen. We moeten dat stuk weggooien en opnieuw maken."
  • "Dat hadden jullie eerder moeten zeggen, nu is er geen weg terug."
  • "Dat kan misschien wel, maar pas als alles klaar is. We gaan eerst opleveren wat in het ontwerp staat. Dan laten we nog wel weten wat het kost om het aan te passen."

Vergis je niet: als je bovenstaande voorbeelden te horen krijgt, dan gebeurt dat vaak niet één keer, maar veel vaker - vrijwel bij alle wijzigingen en uitbreidingen die je nodig hebt.

Dit zijn directe uitingen van een slecht software ontwerp. En naarmate de tijd vordert en je applicatie verandert, wordt dit probleem steeds groter. Je leverancier moet steeds meer kunsten uithalen om de applicatie aan de wensen van jouw business en gebruikers te laten voldoen. De relatieve kosten van nieuwe wijzigingen worden steeds hoger.

Het bespreken van deze wendbaarheid als specificatie van de applicatie, en eventueel het vastleggen hiervan in de offerte, is één van de meest doeltreffende manieren om de beste leverancier te selecteren en om je investering zeker te stellen.

Maar omdat dit aspect nergens in de applicatie functioneel tot uiting komt, is het gemakkelijk om dit over het hoofd te zien en onbesproken te laten. Een wendbare architectuur is daardoor een verborgen specificatie.

Over deze reeks

De komende tijd beschrijf ik de vijf sleutelfactoren voor succesvolle software ontwikkeling in een reeks artikelen, één sleutelfactor per artikel.

Wil je een melding krijgen als het volgende artikel in deze reeks verschijnt? Meld je dan hier aan.

Je kunt ook onze gratis whitepaper downloaden waarin alle 5 de sleutelfactoren behandeld worden.


Gerelateerde berichten

Onderwerp: Opinie


Nog geen reacties

Uw reactie:

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

030 320 0450

Contact pagina - Algemene Voorwaarden - Support

Kanaalweg 18-G 3526KL Utrecht

K.v.K. 30187211

 

Onze klanten geven VAART software een 4.5/5 (4 beoordelingen )