De Unie van Waterschappen heeft Vangstenregistratie.nl genomineerd voor de prestigieuze -eerste- Waterinnovatieprijs 2013.

Uit 121 inzendingen van onder andere waterschappen, gemeenten en onderzoeksbureau’s, werden 12 kanshebbers genomineerd in 4 categorie├źn. Vangstenregistratie.nl strijdt met twee andere inzendingen in categorie “Water in de buurt”.

Vangstenregistratie.nl wordt ontwikkeld door VAART software en is een platform waar sportvissers hun vangsten registreren en delen. Het werd bedacht door VAART-oprichter Jorrit Venema en was al in 2001 een ├ęcht sociaal netwerk, lang voordat de populaire sociale platforms hun intrede deden. Jorrit ontwikkelde Vangstenregistratie.nl tijdens zijn studie en studeerde af bij de OVB, met een onderzoek naar de mogelijke toepassing van hengelvangstdata voor waterbeheer en de KRW.

Vangstenregistratie.nl wil citizen science data gebruiken om kennis van Nederlandse wateren te verbeteren en werkt(e) hiervoor samen met Sportvisserij Nederland, hengelsportfederaties en -verenigingen, waterschappen en natuurorganisaties.

“Sportvissers melden watercalamiteiten”

De inzending van Vangstenregistratie.nl is gebaseerd op de populaire Vangsten app die de website sinds 2011 gratis aanbiedt voor Android en iPhone. Onder de titel “Sportvissers melden watercalamiteiten” schetst Vangstenregistratie.nl de integratie van een calamiteiten-meldpunt in de app.

Volgens dit concept kunnen de ruim 20.000 Vangsten app gebruikers bijzonderheden en misstanden op het water melden. Als sportvisser kun je hiermee direct anticiperen wanneer je tekenen ziet van bijvoorbeeld vissterfte, ongedierte of schade aan de oever.

Vangstenregistratie.nl oprichter Jorrit Venema over de nominatie:

“We zijn heel trots op deze nominatie! Vangstenregistratie.nl zoekt voortdurend naar mogelijkheden om haar community in te zetten voor de kennis over Nederlandse wateren en vissoorten.

Wij geloven dat innovatie zich niet beperkt tot mooie techniek, maar zich ook laat zien in slimme samenwerkingen tussen organisaties en communities. Dat de Unie van Waterschappen ons idee genomineerd heeft voor de Waterinnovatieprijs, is hiervan een geweldige bevestiging.

We hopen natuurlijk te winnen, maar ongeacht de uitkomst willen we vooral proberen dit concept een praktische uitwerking te geven. Dan betrekken we de Nederlandse sportvissers meer bij hun ‘thuiswater’, en brengen we de waterschappen in beter contact met een belangrijke groep watergebruikers.”