In de zomer van 2019 installeren 30.000 sportvissers de nieuwste update van de Vangsten app op hun telefoon. Daarna beschikken ze over een feature die uniek is in Nederland en ver daarbuiten: digitale visherkenning kan hun gevangen automatisch “op soort brengen”, op basis van een foto van de vangst.

Het was echt heel gaaf dat ik deze case mocht presenteren aan 250 experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine learning en software ontwikkeling, op “Global AI Night” bij Microsoft Nederland. Er waren nog niet zo veel echte-wereld praktijktoepassingen van beeldherkenning. Het was even wennen om voor zo’n publiek over vissen te praten, maar de presentatie werd super goed ontvangen. Na afloop kwamen er zelfs wat mensen naar me toe die zeiden “vroeger viste ik altijd, weet niet waarom ik gestopt ben, maar leuk om te zien dat vissen zo high-tech kan zijn! Ik heb jullie app ge├»nstalleerd en ik ga meedoen”!

-Jorrit, VAART software

De feature is specifiek gericht op hengelsportfoto’s en dient om het invoeren van vangsten sneller en eenvoudiger te maken. Nadat de visser een foto kiest, doet de app drie suggesties (in aflopende waarschijnlijkheid) voor de vissoort.

Doelstelling van deze feature is om de kwaliteit te verbeteren van de data die zowel intern door gebruikers, als extern voor natuuronderzoek gebruikt wordt.

Vangstenregistratie.nl wordt ontwikkeld door VAART software en is een platform waar sportvissers hun vangsten registreren en delen. Het werd bedacht door VAART-oprichter Jorrit Venema en was al in 2001 een ├ęcht sociaal netwerk, lang voordat de populaire sociale platforms hun intrede deden. Jorrit ontwikkelde Vangstenregistratie.nl tijdens zijn studie en studeerde af bij de OVB, met een onderzoek naar de mogelijke toepassing van hengelvangstdata voor waterbeheer en de KRW.

Vangstenregistratie.nl wil citizen science data gebruiken om kennis van Nederlandse wateren te verbeteren en werkt(e) hiervoor samen met Sportvisserij Nederland, hengelsportfederaties en -verenigingen, waterschappen en natuurorganisaties.

Het model voor de beeldherkenning werd volledig gebaseerd op data in het platform en is volautomatisch samengesteld, door slim gebruik te maken van door de community gevalideerde data en informatie over het ‘visherkenningsniveau’ van gebruikers.

Het eerste model is getraind met 11.000 foto’s en kent 33 vissoorten die in Nederland veel met de hengel gevangen worden. Van de eerste 1.000 willekeurige aanroepen werd in 69% de juiste soort vermeld.