HomeStrategie ❱ Maatwerk software of low-code: een strategische keuze

Maatwerk of low-code: een strategische keuze

Maatwerk software vraagt een flinke investering - zeker in vergelijking met low-code. Met de volwassenwording van low-code en SaaS is de keuze niet zozeer functioneel, maar vooral strategisch.

SaaS, low-code en integratieplatforms zijn inmiddels zo gangbaar en geavanceerd dat echt niet meer van een 'opkomst' te spreken is. Waar 5 jaar geleden maatwerk nog vrijwel altijd werd geprogrammeerd, is nu heel veel mogelijk met SaaS-diensten en low-code platforms. Nu met deze platforms veel functionaliteit uit de doos kan worden samengesteld, is een interessante tweedeling ontstaan.

SaaS en low-code vs maatwerk

Enerzijds bestaan er nu dus services en platforms waarin een oplossing razendsnel kan worden geïmplementeerd. Dit levert veel tijdwinst op en hoge technische kwaliteit. Het is vaak goedkoper en kent een interessant prijsmodel (meestal maandelijks opzegbaar).

Daarnaast is er natuurlijk nog altijd maatwerk software ontwikkeling. Maatwerk vraagt een veel hogere investering, in geld én tijd. Bovendien brengt het thema's mee die voor veel organisaties nieuw zijn: de software moet worden getest, gehost, beheerd en onderhouden.

Wanneer maatwerk?

Nu functioneel gezien lang niet meer alles "met de hand" hoeft te worden gemaakt, is de keuze voor maatwerk vooral strategisch geworden. De keuze voor maatwerk hangt daardoor steeds meer af van strategische doelstelling(en) met de automatisering.

Er zijn drie strategische doelstellingen waarbij maatwerk naar voren komt:

  • Procesmatig onderscheiden | de manier waarop -intern en extern- wordt samengewerkt, gecommuniceerd of informatie wordt verzameld is uniek, in functionele zin of in de mate van integratie met andere processen of systemen. Dit bepaalt (mede) de concurrentiepositie en hieraan kunnen geen concessies worden gedaan.

  • Esthetisch onderscheiden | de organisatie moet extreem zichtbaar en herkenbaar zijn aan de eigen stijl. Het standaard design van SaaS of de inconsistente combinaties van verschillende tools zouden hier teveel afbreuk aan doen.

  • Afhankelijkheid/bedrijfsrisico beperken | het is van belang dat de organisatie volledige en exclusieve zeggenschap heeft over de toekomst van de software en de data. De continuïteit van de processen kan niet afhankelijk zijn van het voortbestaan van een externe service.

Auteur(s): Jorrit Venema

Plan nu een strategiegesprek 

of download de handleiding "Een succesvol software project"

VAART software Kanaalweg 18G 3526KL Utrecht KvK 30187211

Home 

Contact 

Privacyverklaring