HomeStrategie ❱ Low-code software ontwikkeling: een strategische keuze

Low-code software ontwikkeling: een strategische keuze

Traditionele software ontwikkeling vraagt een flinke investering - zeker in vergelijking met low-code. Met de volwassenwording van low-code is de keuze niet echt functioneel meer, maar vooral strategisch geworden.

Low-code is inmiddels zo gangbaar en geavanceerd dat echt niet meer van een 'opkomst' te spreken is. Waar 5 tot 10 jaar geleden maatwerk nog vrijwel altijd moest worden geprogrammeerd, is met dit soort platforms tegenwoordig heel veel mogelijk. Nu veel (online) functionaliteit gemakkelijk uit de doos kan worden samengesteld, is een interessante tweedeling ontstaan.

Wat zijn nu de verschillen om op te letten? Oftewel: waarom zou jij voor jouw business case voor low-code of maatwerk kiezen?

Wanneer low-code?

Snelheid

In low-code platforms kan een oplossing razendsnel worden ontwikkeld. Dit levert veel tijdwinst op en hoge technische kwaliteit. Hier is een kanttekening bij (zie onder).

Prijs

Low-code platforms bieden een interessant prijsmodel, meestal maandelijks opzegbaar. Je zit nergens aan vast en doet niet meteen een enorme investering. Starten en 'experimenteren' is dus goedkoper.

All-inclusive

Het hangt een beetje af van het type applicatie, maar gaat het om een online cloud of webapp dan wordt met low-code meestal ook de hosting en het verbruik voor je geregeld.

Wanneer maatwerk?

Daarnaast is er natuurlijk nog altijd maatwerk software ontwikkeling. Ten aanzien van de pluspunten van low-code kan ik kort zijn: maatwerk vraagt een hogere startinvestering en vraagt (meestal) een langere doorlooptijd. Bovendien brengt het nieuwe thema's mee: de software moet worden gehost, beheerd en onderhouden.

Het gaat om strategie

Nu functioneel gezien lang niet meer alles "met de hand" hoeft te worden gemaakt, is de keuze voor maatwerk vooral strategisch geworden. De keuze voor maatwerk hangt daardoor steeds meer af van strategische doelstelling(en) met je oplossing.

Er zijn drie strategische doelstellingen waarbij maatwerk als beste naar voren komt:

  • Procesmatig onderscheiden | de manier waarop -intern en extern- wordt samengewerkt, gecommuniceerd of informatie wordt verzameld is uniek, in functionele zin of in de mate van integratie met andere processen of systemen. Dit bepaalt (mede) de concurrentiepositie en hieraan kunnen geen concessies worden gedaan.

  • Esthetisch onderscheiden | de organisatie moet extreem zichtbaar en herkenbaar zijn aan de eigen stijl. Het standaard design van SaaS of de inconsistente combinaties van verschillende tools zouden hier teveel afbreuk aan doen.

  • Afhankelijkheid/bedrijfsrisico beperken | het is van belang dat de organisatie volledige en exclusieve zeggenschap heeft over de toekomst van de software en de data. De continuïteit van de processen kan niet afhankelijk zijn van het voortbestaan van een externe service.

Auteur(s): Jorrit Venema

Meer grip op je software project met technisch advies en begeleiding. Neem contact op

Software ontwikkeling

Advies & ontwerp


030 320 0450

VAART software
Kanaalweg 18-G Utrecht
KvK 30187211

Privacyverklaring