HomeOntwikkeling ❱ Maatwerk software kosten

Maatwerk software kosten - zo blijven ze beheersbaar

Welke factoren bepalen de kosten van maatwerk software? En hoe houdt u de kosten in de hand? Drie aandachtspunten voor grip op uw software budget.

Maatwerk software, wat gaat het kosten? Met zo'n ontwerp waarschijnlijk teveel... Maatwerk software, wat gaat het kosten? Met zo'n ontwerp waarschijnlijk teveel...

Als u maatwerk software laat maken heeft u intern vanzelfsprekend een budget vastgesteld. Maar net als iedereen kent u de verhalen van uitloop en overschrijdingen bij maatwerk software projecten.

Hoe beheerst u de kosten van uw maatwerk software project?

Natuurlijk, de kosten van software hangen deels af van de omvang en complexiteit van de software en de vaardigheden van uw leverancier. Maar dat zijn niet de enige factoren.

De andere factor bent u. Of beter gezegd, de manier waarop u het project stuurt.

Het lijkt redelijk om te stellen dat een goed uitgevoerd project op lange termijn (2 of 3 jaar voor een softwareproject) gemakkelijk de helft goedkoper zal uitpakken dan een slecht uitgevoerd project. En dan kijken we alleen naar de kosten en gaan we ervan uit dat hetzelfde resultaat wordt bereikt.

In werkelijkheid levert een goed uitgevoerd project ook een beter resultaat, in termen van opbrengst voor de gebruiker en de organisatie. Maar hoe zorgt u dan voor een 'goed software project'?

Met deze drie aandachtspunten heeft u de meeste invloed op een voorspoedig project:

  1. Focus
  2. Flexibiliteit
  3. Koudwatervrees

1. Focus (schrap rigoureus)

Is uw eerste brainstorm of ontwerpsessie bijna klaar en staat de eerste ruwe versie van de software op papier? Mooi. Schrap nu functies totdat u bijna niets meer over heeft. En schrappen is echt schrappen, niet alleen simpeler maken. Weg ermee!

Wat blijft dan over? Een product dat voorziet in één doelstelling, of één probleem oplost. Dit is de doelstelling die zelfs in ruwe vorm het volledige project moet kunnen legitimeren.

Een goeie ontwikkelaar zal u helpen met schrappen. U daarna aansporen verder te gaan en proberen wat overblijft nóg verder uit te kleden. Want de ontwikkelaar is erbij gebaat om behapbaar werk uit te voeren en snel te releasen.

Hoe eerder de eerste versie van uw software in handen is van de gebruikers, hoe beter.

2. Flexibiliteit (omarm verandering)

"Agile werken" is niet genoeg (dat blijkt wel uit het feit dat alle softwarebedrijven het doen): u heeft een agile benadering nodig van het hele project. Dat betekent dat het software ontwerp flexibiliteit moet ondersteunen, dat u verspilling actief tegengaat en dat u verandering niet incalculeert als kostenpost maar juist actief gebruikt. Dit bereikt u door:

  • niets te ontwerpen dat u niet meteen gaat bouwen
  • niets te bouwen dat u niet meteen in gebruik neemt
  • continue te sturen op wendbare (flexibele) technische architectuur
  • elke versie of feature zo eenvoudig en basaal mogelijk te releasen
  • post-release feedback en optimalisatie structureel onderdeel te maken van elke release

Het actief inbouwen van flexibiliteit en verandering leidt tot minder verspilling en een beter eindresultaat.

3. Koudwatervrees (ga live, ga live, ga live)

Deze heb ik al even genoemd bij focus: het belang van snel en veel releasen. U wilt de software zo snel mogelijk live hebben. Van niets zult u zoveel leren als de feedback van de gebruikers. Hoe lang u er ook over na hebt gedacht, inzichten uit de realiteit zijn altijd verrassend en onvoorspelbaar.

Hoe eerder uw software live is, hoe beter. De ontwikkeling van de eerste versie moet dan ook zo kort mogelijk duren.

Lees onze handleiding

U weet nu wat u zelf kunt doen om de kosten van maatwerk software in de hand te houden. In onze handleiding vindt u nog veel meer informatie over het sturen van een succesvol maatwerk software project. Lees de handleiding hier.

Auteur(s): Jorrit Venema

Plan nu een strategiegesprek 

of download de handleiding "Een succesvol software project"

VAART software Kanaalweg 18G 3526KL Utrecht KvK 30187211

Home 

Contact 

Privacyverklaring