HomeOntwikkeling ❱ Maatwerk software kosten - zo blijven ze beheersbaar

Maatwerk software kosten - zo blijven ze beheersbaar

Welke factoren bepalen de kosten van maatwerk software? En hoe houd je de kosten in de hand? Drie aandachtspunten voor grip op je software budget.

Maatwerk software, wat gaat het kosten? Met zo'n ontwerp waarschijnlijk teveel... Maatwerk software, wat gaat het kosten? Met zo'n ontwerp waarschijnlijk teveel...

Als je maatwerk software laat maken heb je intern vanzelfsprekend een budget vastgesteld. Maar net als iedereen ken je de verhalen van uitloop en overschrijdingen bij maatwerk software projecten.

Hoe beheers je de kosten van je maatwerk software project?

Natuurlijk, de kosten van software hangen deels af van de omvang en complexiteit van de software en de vaardigheden van je leverancier. Maar dat zijn niet de enige factoren.

De andere factor ben jij. Of beter gezegd, de manier waarop je het project stuurt.

Het lijkt redelijk om te stellen dat een goed uitgevoerd project op lange termijn (2 of 3 jaar voor een softwareproject) gemakkelijk de helft goedkoper zal uitpakken dan een slecht uitgevoerd project. En dan kijken we alleen naar de kosten en gaan we ervan uit dat hetzelfde resultaat wordt bereikt.

In werkelijkheid levert een goed uitgevoerd project ook een beter resultaat, in termen van opbrengst voor de gebruiker en de organisatie.

Maar hoe zorg je dan voor een 'goed software project'?

Met deze drie aandachtspunten heb je de meeste invloed op een voorspoedig project:

  1. Focus
  2. Flexibiliteit
  3. Koudwatervrees

1. Focus (schrap rigoureus)

Is je eerste brainstorm of ontwerpsessie bijna klaar en staat de eerste ruwe versie van de software op papier? Mooi. Schrap nu functies totdat je bijna niets meer over hebt. En schrappen is echt schrappen, niet alleen simpeler maken. Weg ermee!

Wat blijft dan over? Een product dat voorziet in één doelstelling, of één probleem oplost. Dit is de doelstelling die zelfs in ruwe vorm het volledige project moet kunnen legitimeren.

Een goeie ontwikkelaar zal je helpen met schrappen. Je daarna aansporen verder te gaan en proberen wat overblijft nóg verder uit te kleden. Want de ontwikkelaar is erbij gebaat om behapbaar werk uit te voeren en snel te releasen.

Hoe eerder de eerste versie van je software in handen is van gebruikers, hoe beter.

2. Flexibiliteit (omarm verandering)

"Agile werken" is niet genoeg (dat blijkt wel uit het feit dat alle softwarebedrijven het doen): je hebt een agile benadering nodig van het hele project. Dat betekent dat het software ontwerp flexibiliteit moet ondersteunen, dat je verspilling actief tegengaat en dat je verandering niet incalculeert als kostenpost maar juist actief gebruikt. Dit bereik je door:

  • niets te ontwerpen dat je niet meteen gaat bouwen
  • niets te bouwen dat je niet meteen in gebruik neemt
  • continue te sturen op wendbare (flexibele) technische architectuur
  • elke versie of feature zo eenvoudig en basaal mogelijk te releasen
  • post-release feedback en optimalisatie structureel onderdeel te maken van elke release

Het actief inbouwen van flexibiliteit en verandering leidt tot minder verspilling en een beter eindresultaat.

3. Koudwatervrees (ga live, ga live, ga live)

Deze heb ik al even genoemd bij focus: het belang van snel en veel releasen. Je wil de software zo snel mogelijk live hebben. Van niets zul je zoveel leren als de feedback van de gebruikers.

Hoe lang je er ook over na hebt gedacht, inzichten uit de realiteit zijn altijd verrassend en onvoorspelbaar. Hoe eerder je software live is, hoe beter. De ontwikkeling van de eerste versie moet dan ook zo kort mogelijk duren.

Auteur(s): Jorrit Venema

Meer grip op je software project met technisch advies en begeleiding. Neem contact op

Software ontwikkeling

Advies & ontwerp


030 320 0450

VAART software
Kanaalweg 18-G Utrecht
KvK 30187211

Privacyverklaring