HomeIntegratie ❱ Software en data integratie met Zapier

Software en data integratie met Zapier

Zapier is om 5 redenen momenteel hét integratieplatform voor organisaties.

Zapier logo

Voor de online integratie van software bestaan verschillende platforms, zoals Zapier, IFTTT, Automate.io en Microsoft Flow. In dit artikel een korte introductie van Zapier, volgens mij momenteel de beste integratietool voor organisaties.

Introductie: hoe werkt Zapier?

Voor makers

Elke softwaremaker kan zijn software op het Zapier platform publiceren. Zapier heeft een eenvoudig "protocol" opgesteld dat de software moet volgen.

Het Zapier protocol bestaat uit twee elementen: Triggers en Actions. Een Trigger is een gebeurtenis ín data (record aangemaakt, record verwijderd), een Action is een operatie óp data (aanmaken, updaten of verwijderen).

Zo'n gepubliceerde applicatie op Zapier heet een "Zap". Zo is er bijvoorbeeld een Google Forms Zap en een Office365 Zap.

Voor gebruikers

Een gebruiker maakt een keuze uit de beschikbare Zaps - het zijn er momenteel meer dan duizend. Voor één integratie zijn twee Zaps nodig. Daarna kiest men een trigger in Zap 1, en een action in Zap 2. Door de data van een gebeurtenis te verbinden met een operatie, bepaalt de gebruiker wat er gebeurt.

Zapier vraagt eenmalig om op beide platforms in te loggen, zodat de juiste accounts gebruikt worden. Daarna worden de details van de trigger en de action ingesteld.

Er zijn bijvoorbeeld filtercriteria mogelijk, waardoor deze integratie alleen wordt uitgevoerd als de trigger aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Een simpel voorbeeld: als Trigger "New response" van Google Forms afgaat > voer de Action "New email" uit in Office365. Zo verstuur je automatisch een e-mail vanuit uw Office adres wanneer iemand een Google Forms formulier heeft ingevuld. De data uit de sheet kun je gebruiken om de ontvanger, subject en body van de e-mail in te vullen.

Waarom de beste integratietool

Zapier is dus één van vele integratiemogelijkheden. Vergelijkbare platforms zijn bijvoorbeeld IFTTT, Automate.io en Microsoft Flow.

Ik zie Zapier momenteel als de beste integratietool voor organisaties, om vijf redenen:

  • Zapier ondersteunt en stuurt aan op OAuth authenticatie
  • Volwassen service, bestaat sinds 2012
  • Meer dan 1.000 kant-en-klare Zaps
  • Makkelijk privé Zap maken met eigen API
  • Breed aanbod zakelijke Zaps

Zapier ondersteunt OAuth authenticatie en stuurt developers ook heel dwingend die kant op. OAuth is voor gebruikers de makkelijkste, maar ook veiligste manier om toegang te geven tot accounts en data. Het platform slaat met OAuth bijvoorbeeld geen gebruikersnamen of wachtwoorden op en de toegang kan ook buiten het platform worden ingetrokken.

Zapier bestaat sinds 2012, wat het in "digitale jaren" tot een zeer volwassen en betrouwbaar platform maakt.

Het aanbod is enorm. Meer dan duizend Zaps staan klaar en het aantal lijkt nog steeds dagelijks te groeien.

Als organisatie kun je in Zapier eenvoudig privé Zaps bouwen, door de API van eigen software in Zapier op te nemen, maar niet publiekelijk beschikbaar te maken. Zo zijn alle intelligente features van het platform beschikbaar voor niet-publieke integraties.

Zapier bevat tot slot veel zakelijke Zaps, zoals bijvoorbeeld die van Office365, Google Docs, Trello, Todoist en Slack. Dit maakt het breed geschikt voor het integreren van zakelijke toepassingen. Andere platforms richten zich wat meer op sociale netwerken, marketing of apparaten.

Overigens lijkt dit laatste wel wat te normaliseren: steeds meer apps verschijnen op alle platforms.

Auteur(s): Jorrit Venema

Meer grip op je software project met technisch advies en begeleiding. Neem contact op

Software ontwikkeling

Advies & ontwerp


030 320 0450

VAART software
Kanaalweg 18-G Utrecht
KvK 30187211

Privacyverklaring