HomeSoftware ontwikkeling ❱ Vijf sleutelfactoren voor succesvolle software ontwikkeling (deel 3): Omarm en specificeer wendbaarheid

Vijf sleutelfactoren voor succesvolle software ontwikkeling (deel 3): Omarm en specificeer wendbaarheid

Dit is deel 3 in de reeks Vijf sleutelfactoren voor succesvolle software ontwikkeling.

3: Omarm en specificeer wendbaarheid

In het vorige hoofdstuk las je over het belang van wendbare software. Door jouw maatwerk software vaak op te leveren en bij te sturen met feedback vanuit business en gebruikers, krijg je een veel beter product en zul je minder kosten maken.

Maar er is nog een prachtig gevolg van deze werkwijze, een gevolg dat aan de oppervlakte niet zichtbaar is: je hebt een leverancier gevonden die wil en kan bouwen voor wendbaarheid. En met hem heb je goud in handen.

Wendbare software

Elke leverancier streeft ernaar om goede software te maken. De realiteit is dat er 1001 vormen bestaan om software te ontwerpen en waarschijnlijk is het niet mogelijk om één vorm als "de beste" aan te merken.

Maar toch is er een belangrijk onderscheid waarop je alle mogelijke ontwerpen van software in twee groepen kunt verdelen. En dat onderscheid zit hem in het volgende:

Het is een wereld van verschil of een ontwerp zich richt op de specificaties van een applicatie, of op een veranderlijk softwaresysteem dat vandaag kan bestaan uit deze specificaties en morgen uit andere.

Wat betekent dit? Dat je het bouwen van wendbare software, met kleine deelontwerpen en snelle opleveringen als resultaat, niet moet zien als een methode, maniertje of truuk om tot een applicatie te komen. Het gaat veel verder dan dat:

Wendbaarheid is geen eigenschap van een proces: het moet onderdeel zijn van de definitie van de applicatie. Wendbaarheid is een feature die je moet specificeren. 

Een leverancier die samen met jou de wendbaarheid van de oplossing omarmt en dit expliciet maakt in het ontwerp, zal een component-gebaseerde, gelaagde en generieke applicatie bouwen die is ingericht op verandering.

Hij zal je niet snel verrassen met bijvoorbeeld één van de volgende veelgehoorde antwoorden:

  • "We kunnen dat niet aanpassen. We moeten dat stuk weggooien en opnieuw maken."
  • "Dat hadden jullie eerder moeten zeggen, nu is er geen weg terug."
  • "Dat kan misschien wel, maar pas als alles klaar is. We gaan eerst opleveren wat in het ontwerp staat. Dan laten we nog wel weten wat het kost om het aan te passen."

Vergis je niet. Als je bovenstaande voorbeelden te horen krijgt, dan gebeurt dat vaak niet één keer, maar veel vaker - vrijwel bij alle wijzigingen en uitbreidingen die nodig zijn.

Dit zijn directe uitingen van een slecht software ontwerp. En naarmate de tijd vordert en uw applicatie verandert, wordt dit probleem steeds groter.

De leverancier moet steeds meer kunsten uithalen om de applicatie aan de wensen van jouw bedrijf en gebruikers te laten voldoen.

De relatieve kosten van nieuwe wijzigingen worden steeds hoger.

Het bespreken van deze wendbaarheid als specificatie van de applicatie, en eventueel het vastleggen hiervan in de offerte, is één van de meest doeltreffende manieren om de beste leverancier te selecteren en om de investering zeker te stellen.

Maar omdat dit aspect nergens in de applicatie functioneel tot uiting komt, is het gemakkelijk om dit over het hoofd te zien en onbesproken te laten.

Een wendbare architectuur is daardoor een verborgen specificatie.

Over deze reeks

We beschrijven de vijf sleutelfactoren voor succesvolle software ontwikkeling in een reeks artikelen, één sleutelfactor per artikel.

Je kunt ook onze gratis whitepaper downloaden waarin alle 5 de sleutelfactoren behandeld worden.

Gerelateerde berichten