HomeBlog ❱ Zo beheers je de kosten van jouw software project

Zo beheers je de kosten van jouw software project

Welke factoren zijn bepalend voor de kosten van maatwerk software? En hoe kun je de kosten beperken en in de hand houden? Lees mijn tips voor meer grip op je software budget.

Jorrit Venema door Jorrit - leestijd 3 minuten

Maatwerk software, wat gaat het kosten? Met zo'n ontwerp waarschijnlijk teveel... Maatwerk software, wat gaat het kosten? Met zo'n ontwerp waarschijnlijk teveel...

Als je software laat maken dan vraag je je natuurlijk af: wat gaat het kosten? Het antwoord hangt natuurlijk voor een deel af van de omvang en complexiteit van de software en de skills van je leverancier.

Maar dat zijn niet de énige factoren die de kosten bepalen. De andere kostenbepalende factor ben jij - en de manier waarop je het project uitvoert.

Het lijkt me redelijk om te stellen dat een goed uitgevoerd project op de wat langere termijn (2 of 3 jaar voor een softwareproject) gemakkelijk de helft goedkoper zal uitpakken dan een slecht uitgevoerd project.

En dan kijken we alleen naar de kosten en gaan we ervan uit dat hetzelfde resultaat wordt bereikt. In werkelijkheid levert een goed uitgevoerd project ook een beter resultaat, in termen van opbrengst voor de gebruiker en de organisatie...

Maar hoe zorg je voor een 'goed software project'?

Dit zijn de drie factoren waarmee jij als eigenaar de meeste invloed hebt:

  • Focus
  • Flexibiliteit
  • Koudwatervrees

1. Focus (schrap rigoureus)

Is je eerste brainstorm of ontwerpsessie bijna klaar en staat de eerste ruwe versie van je software op papier? Mooi. Schrap nu functies totdat je bijna niets meer over hebt. En schrappen is echt schrappen, niet alleen simpeler maken. Weg ermee!

Wat houd je over? Een product dat voorziet in één doelstelling, of één probleem oplost. Dit is de doelstelling die zelfs in ruwe vorm het volledige project moet kunnen legitimeren.

Een goeie ontwikkelaar zal je helpen met schrappen. Je daarna aansporen verder te gaan en proberen wat overblijft nóg verder uit te kleden. Want je ontwikkelaar is erbij gebaat om behapbaar werk uit te voeren en snel te releasen.

Hoe eerder de eerste versie van jouw software in handen is van je gebruikers, hoe beter.

2. Flexibiliteit (omarm verandering)

"Agile werken" is niet genoeg (dat blijkt wel uit het feit dat alle softwarebedrijven het doen): je hebt een agile benadering nodig van je totale project. Dat betekent dat het software ontwerp flexibiliteit moet ondersteunen, dat je verspilling actief tegengaat en dat je verandering niet incalculeert als onvermijdelijke kostenpost maar juist actief gebruikt. Dit bereik je door:

  • niks te ontwerpen dat je niet meteen gaat bouwen
  • niks te bouwen dat je niet meteen in gebruik neemt
  • continue te sturen op wendbare architectuur in het ontwerp
  • elke versie of feature zo eenvoudig en basaal mogelijk te releasen
  • post-release feedback en optimalisatie structureel onderdeel te maken van elke release

Het actief inbouwen van flexibiliteit en verandering levert je minder verspilling en een beter eindresultaat.

3. Koudwatervrees (ga live, ga live, ga live)

Deze heb ik al even genoemd bij focus: het belang van snel en veel releasen. Je wil je software zo snel mogelijk "out there" hebben. Van niets zul je zoveel leren als de feedback van de gebruikers. Hoe lang je er ook over na hebt gedacht, je zult versteld staan van de inzichten die je krijgt.

Hoe eerder je software live is, hoe beter. De ontwikkeling van de eerste versie wil je dan ook zo kort mogelijk laten duren.

Ga je aan de slag met deze richtlijnen? Deel je ervaringen of vragen in de reacties hieronder. Je krijgt altijd een reactie van me.

Reacties