HomeBlog ❱ Voor- en nadelen van ons online database platform

Voor- en nadelen van ons online database platform

Ons webportaal platform is flexibel, maar kent ook een belangrijke focus. We bepalen altijd eerst of jouw wensen en ons platform een goede 'match' zijn. 

door Jorrit Venema

Online database laten maken?

In de basis is een online database een webapplicatie. En als jij nu op zoek bent naar een partij om een webapplicatie te bouwen, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat er veel manieren zijn om dat aan te pakken. Ook in dit geval geldt: vele wegen leiden naar Rome.

Een kenmerkend verschil tussen al die wegen is de keuze tussen traditioneel programmeerwerk of een zogenaamde low-code (of no-code) benadering. Het verschil tussen programmeren en low-code is groot en beide vormen kennen specifieke voor- en nadelen.

Bij traditioneel programmeerwerk wordt je webapplicatie nagenoeg vanaf de grond ontworpen en geprogrammeerd.

Dit is tijdrovend, foutgevoelig en duur.

Bovendien loop je grote kans dat je software 'statisch' wordt ontwikkeld.

Geen goede ontwikkelaar streeft hiernaar, maar toenemende druk op tijd of budget -of allebei- leiden er vaak toe.

Als je webapplicatie onder de motorkap te statisch is, dan wordt het na verloop van tijd steeds moeilijker om de software aan je veranderende bedrijfsvoering aan te passen. 

Helaas wordt dit effect pas na een tijdje zichtbaar en dan is het meestal te laat.

Wij hebben langer dan 10 jaar traditioneel programmeerwerk verricht en veel mooie maatwerk webapplicaties voor onze klanten gemaakt.

Toch kiezen we er nu voor om alleen nog oplossingen te maken met ons online platform.

Met ons platform programmeren we je webportaal niet. We stellen we je portaal samen uit vooraf ontwikkelde en geteste onderdelen. Daardoor is de ontwikkeltijd veel korter en de kwaliteit direct heel hoog. En omdat het platform is ontwikkeld met flexibiliteit als basis, blijft je webapplicatie optimaal geschikt voor veranderingen in de toekomst.

De voordelen

Als ons platform geschikt is voor jouw wensen, dan zijn er grote voordelen ten opzichte van traditioneel programmeerwerk. Dit zijn de belangrijkste:

  • Hoge kwaliteit > alle software onderdelen zijn al uitvoerig getest op een correcte technische werking. Je hoeft dus niet alle techniek te testen en kunt je richten op de functionele samenhang.
  • Korte ontwikkeltijd > zonder programmeerwerk kunnen we snel stappen maken. Dit levert tijdwinst op, maar stelt je ook in staat om lekker te experimenteren in de praktijk.
  • Snel meebewegen > het platform is ontworpen voor flexibiliteit. Als we nu een goede match zijn, dan is de kans optimaal dat je portaal op ons platform goed met je organisatie kan meegroeien.
  • Prijszekerheid > we geven vooraf een vaste prijs voor de ontwikkeling en hosting. De prijzen worden gegarandeerd niet verhoogd tijdens onze samenwerking.
  • All-in > wij zorgen voor de hosting, opslag, capaciteit en backups. Je hoeft je geen zorgen te maken over randzaken, pieken in je gebruik of onverhoopte rampscenario's.

De nadelen

Ja natuurlijk, die zijn er ook. Low-code systemen zoals ons platform zijn echt niet de zilveren kogel voor álle online scenario's. Dit zijn eventuele nadelen:

  • Broncode > je wordt geen eigenaar van de broncode. Als jouw database de absolute levensader van je bedrijf wordt, dan heb je eigenlijk maar één verstandige keus: maatwerk laten bouwen en zorgen dat je de intellectuele eigendom verkrijgt (dit gaat je wel wat kosten).
  • UI conventies > de User Interface van ons platform is gebaseerd op moderne conventies en wordt constant doorontwikkeld. Maar als je per sé een exotische interface wilt, dan ben je helaas aangewezen op een maatwerk oplossing.
  • Grenzen flexibiliteit > de onderdelen van ons platform zijn ontworpen om flexibel te worden ingericht. Maar vanzelfsprekend heeft ook die flexibiliteit grenzen en het platform zal wellicht niet voor alle toepassingen even geschikt.

Zijn wij een match?

Als je benieuwd bent of we jouw webapplicatie kunnen maken, stuur dan je case in. Ook als je twijfelt, gewoon doen! Wij denken met je mee om te bepalen of jouw wensen en ons platform een goede 'match' zijn.