HomeBlog ❱ Software en data integratie met Zapier

Software en data integratie met Zapier

Wat ons betreft de beste optie voor zakelijke online integraties.

Jorrit Venema door Jorrit - leestijd 3 minuten

Zapier logo

Om je software en data te integreren kun je verschillende online services gebruiken, zoals Zapier, IFTTT, Automate.io en Microsoft Flow. Wat ons betreft is Zapier de beste optie voor zakelijke toepassingen. Dit artikel vertelt je waarom en geeft een korte introductie van Zapier.

Introductie: hoe werkt Zapier?

Voor makers

Elke softwaremaker kan zijn software op het Zapier platform publiceren. Zapier heeft een simpel "protocol" opgesteld dat de software moet volgen.

Het Zapier protocol bestaat uit twee elementen: Triggers en Actions. Een Trigger is een gebeurtenis ín data (record aangemaakt, record verwijderd), een Action is een operatie óp data (aanmaken, updaten of verwijderen).

Zo'n gepubliceerde applicatie op Zapier heet een "Zap". Zo is er bijvoorbeeld een Google Forms Zap en een Office365 Zap.

Voor gebruikers

Als gebruiker kun je kiezen uit alle beschikbare Zaps - het zijn er momenteel meer dan duizend. Om een integratie te maken selecteer je twee Zaps. Daarna kies je een trigger in Zap 1, en een action in Zap 2. Door de data van een gebeurtenis te verbinden met een operatie, bepaal jij dus wat er gebeurt.

Vervolgens vraagt Zapier je om op beide platforms in te loggen, zodat de juiste accounts gebruikt worden. Daarna kun je de details van de trigger en de action invullen. Je kunt bijvoorbeeld filtercriteria instellen, waardoor deze integratie alleen wordt uitgevoerd als de trigger aan bepaalde voorwaarden voldoet. En je kunt de data van de trigger natuurlijk gebruiken in de action.

Een simpel voorbeeld: als Trigger "New response" van Google Forms afgaat > voer de Action "New email" uit in Office365. Zo verstuur je automatisch een e-mail vanuit je Office adres wanneer iemand een Google Forms formulier heeft ingevuld. De data uit de sheet kun je gebruiken voor de ontvanger, subject en body van de e-mail.

Waarom de beste integratietool

Zapier is dus één van de mogelijkheden die tot je beschikking staan. Vergelijkbare platforms zijn bijvoorbeeld IFTTT, Automate.io en Microsoft Flow.

Waarom vinden wij Zapier de beste integratietool voor bedrijven? Om vijf redenen:

  • Zapier ondersteunt en stuurt aan op OAuth authenticatie
  • Volwassen service, bestaat sinds 2012
  • Meer dan 1.000 kant-en-klare Zaps
  • Makkelijk privé Zap maken met je eigen API
  • Breed aanbod zakelijke Zaps

Zapier ondersteunt OAuth authenticatie en stuurt developers ook heel dwingend die kant op. OAuth is voor gebruikers de makkelijkste, maar ook veiligste manier om toegang te geven tot accounts en data. Het platform slaat met OAuth bijvoorbeeld geen gebruikersnamen of wachtwoorden op en je kunt de toegang ook buiten het platform intrekken.

Zapier bestaat sinds 2012, wat het in "digitale jaren" tot een zeer volwassen en betrouwbaar platform maakt.

Het aanbod is enorm. Meer dan duizend Zaps staan voor je klaar en het aantal lijkt nog steeds dagelijks te groeien.

Je kunt in Zapier heel gemakkelijk je eigen privé Zap maken, door de API van jouw software in Zapier op te nemen, maar niet publiekelijk beschikbaar te maken. Zo kun je alle slimmigheden (en het werkt echt verslavend slim en makkelijk) van dit platform gebruiken voor je eigen privé integraties.

Zapier bevat tot slot veel zakelijke Zaps, zoals bijvoorbeeld die van Office365, Google Docs, Trello, Todoist en Slack. Dit maakt het breed geschikt voor het integreren van zakelijke toepassingen. Andere platforms richten zich wat meer op sociale netwerken, marketing of apparaten. Overigens lijkt dit laatste wel wat te normaliseren: steeds meer apps vind je terug op alle platforms.

Wat kost Zapier?

Zapier volgt het Freemium model, dus je kunt gratis starten met een beperkt aantal, eenvoudige integraties die 1x per kwartier worden uitgevoerd. Daarna ga je betalen, maar voor 50 euro per maand heb je al veel meer mogelijkheden. Een schijntje wat ons betreft, gezien de mogelijkheden die je krijgt en het effect dat goede integratie kan hebben op je bedrijf.

Starten met (Zapier) integratie

Benieuwd naar de mogelijkheden van Zapier of andere manieren om jouw software te integreren? Probeer Zapier uit of neem contact met ons op.

Software ontwikkeling | zakelijke tools op maat