HomeBlog ❱ Checklist: wanneer maatwerk?

Maatwerk software, wanneer kies je ervoor?

Maatwerk software vraagt een flinke investering - zeker in vergelijking met no-code dat sterk in opkomst is. Hoe weet je wanneer het de moeite waard is? Een checklist.

door Jorrit Jorrit

Inmiddels zo'n 15 jaar help ik ondernemers software technologie in te zetten voor hun bedrijf. En waar ik 10 jaar geleden de oplossing vrijwel altijd zelf maakte, verwijs ik nu steeds vaker naar SaaS en no-code platforms.

Met deze projecten blijf ik vaak ook betrokken, maar mijn aandeel bestaat dan veel minder uit bouwwerk en des te meer uit het bedenken en kaderen van de oplossing.

Nu je met SaaS en no-code veel functionaliteit uit de doos kunt (laten) samenstellen, is een interessante tweedeling ontstaan.

Enerzijds heb je dus services en platforms waarin je je oplossing snel kunt implementeren. Dit levert je veel tijdwinst op en hoge technische kwaliteit. En hoewel het -zeker op lange termijn- niet per definitie goedkoper is, kent het natuurlijk wel een interessant prijsmodel (vaak maandelijks opzegbaar).

En daarnaast heb je dan maatwerk software ontwikkeling. Maatwerk vraagt een relatief hoge startinvestering, in geld en tijd. Bovendien brengt het thema's mee die voor veel bedrijven nieuw zijn: de software moet bijvoorbeeld worden gehost, beheerd en onderhouden.

Wanneer kies je dan voor maatwerk?

Nu je functioneel gezien lang niet meer alles "met de hand" hoeft te laten maken, is de keuze voor maatwerk vooral strategisch geworden. De keuze voor maatwerk hangt nu af van de strategische doelstelling(en) die je hebt met je automatisering.

Er zijn drie strategische doelstellingen waarbij maatwerk naar voren komt:

  • Procesmatig onderscheiden | de manier waarop jullie -intern en extern- samenwerken, communiceren of informatie verzamelen is uniek, in functionele zin of in de mate van integratie met andere processen of systemen. Dit bepaalt (mede) jullie concurrentiepositie en je kunt hieraan eigenlijk geen concessies doen.

  • Esthetisch onderscheiden | jullie bedrijf moet extreem zichtbaar en herkenbaar zijn aan de eigen stijl. Het standaard design van SaaS of de inconsistente combinaties van verschillende tools zouden hier teveel afbreuk aan doen.

  • Afhankelijkheid/bedrijfsrisico beperken | het is van belang dat jullie volledige en exclusieve zeggenschap hebben over de toekomst van je software en de data. De continu├»teit van jullie processen kan niet afhankelijk zijn van het voortbestaan van een externe service.

Herken je een doelstelling?

Dan is maatwerk mogelijk een oplossing. Herken je er twee of zelfs drie? Dan doe je je bedrijf misschien wel tekort als je "de maatwerk optie" niet uitvoerig verkent.

Meer weten of reageren? Schrijf een comment of stuur me een e-mail!

Reacties

Software ontwikkeling | zakelijke tools op maat